Een reünie die mijn ogen opende

Gerretje en ik ontmoetten elkaar toen we 13 waren op de zeilschool in Friesland waar we elk jaar les kregen totdat we zelf les mochten geven. En ik ging een middag met haar varen in Amsterdam. Zij was schipper en ik mocht haar als model inzetten voor mijn serie over stoere, eigenzinnige vrouwen. Het was heerlijk om haar zo te zien genieten aan het roer en samen op die oude trekschuit Hildebrand door de grachten en over het IJ te scheuren. Ik knipte me suf, want wat was ze mooi. En wat was alles mooi. 

Je verlept prachtig! Zie Binnenzijde.

Kapitein Gerretje op het IJ

Ik knipte me suf, want wat was ze mooi. En wat was alles mooi. 

Een van de mooiste complimenten

Na afloop dronken we wijn in de kroeg en ik realiseerde me hoe weinig we veranderd waren. Van binnen nog steeds jong… En toen voelde ik verdriet over het ouder worden en mijn stem brak een beetje. “Je vindt het echt erg hè,?” zei ze. “Ik vind het ouder worden leuk, maar niet het uiterlijk verleppen,” zei ik. Ze keek me even aan en zei: “Maar je verlept prachtig!”. En toen konden we niet meer stoppen met lachen. Het was een van de mooiste complimenten die ik had gehoord. Niet: ‘maar je verlept helemaal niet’ of ‘je lijkt nog heel jong’ maar: gewoon erkenning voor dat proces, en dan wel prachtig.

“Ik vind het ouder worden leuk, maar niet het uiterlijk verleppen,” zei ik. Ze keek me even aan en zei: “Maar je verlept prachtig!”. En toen konden we niet meer stoppen met lachen. Het was een van de mooiste complimenten die ik had gehoord. Niet: ‘maar je verlept helemaal niet’ of ‘je lijkt nog heel jong’ maar: gewoon erkenning voor dat proces, en dan wel prachtig.

Ik vind het namelijk bij anderen altijd heel mooi. Dat het leven tekent op gezichten en lijven.

Je verlept prachtig! Zie Binnenzijde.

Kapitein Gerretje op het IJ

Het verbaasde haar dat ik ermee zat/zit en eigenlijk verbaast het mezelf ook wel. Ik vind het namelijk bij anderen altijd heel mooi. Dat het leven tekent op gezichten en lijven. Niets zo boeiend als een doorleefd gezicht, zeker voor mij als fotograaf. Maar zelf had ik nog even willen wachten. Het raakt namelijk aan allerlei dingen. Zoals fysiek aantrekkelijk zijn en jeugd. Ik ben nu van ‘middelbare leeftijd’, een uitdrukking waarin ik me helemaal niet thuis voel. Ik vind het een interessant fenomeen dat een onderzoek waard is en in elk geval verlep ik inmiddels al een stuk enthousiaster.

Nieuw aanbod in de maak

In 2013 gaf ik twee workshops met de titel Je Verlept Prachtig! bijgestaan door Carolien Ziegelaar. In de tussentijd zijn we vele jaren verder, ben ik weer verder verlept en blijft het onderwerp er een om speels te onderzoeken. Er zit van alles in het vat, zoals een nieuwe workshop en iets heel fijns om samen met vriendinnen te doen. Het duurt nog even tot het zover is. In de tussentijd zet je je gewoon risicoloos op de lijst.

 

Dit stukje schreef ik al in 2013 voor de vorige versie van mijn website en ik paste het aan voor de nieuwe site en de nieuwe plannen. 

Er zit van alles in het vat, zoals een nieuwe workshop en iets heel fijns om samen met vriendinnen te doen.