Portretfotografie
klanten over hun
portretsessies
Ook een zakelijk portret is iets persoonlijks
Het luistert nauw. Hoe ervaren klanten een portretsessie met Zie Binnenzijde? Welke resultaten komen daaruit? Hier krijg je een indruk van wat je te wachten staat en wat de mogelijkheden zijn. Met elke klant kijk ik opnieuw naar wat het best past. Lees ook waarom je (niet) met mij werkt. – Lucy Lambriex
Martin tussen architectuur
Martin komt voor zijn nieuwe portretten weer bij Zie Binnenzijde. Het wordt onze tweede keer samen en het gaat nog soepeler dan vorige keer. We werken van te voren uit wat we willen bereiken en waar we dat zullen doen. Tijdens de fotosessie klimmen, zitten en liggen we afwisselend, voor het betere perspectief!
De locatie
Martin kiest voor een portretsessie buiten. Op het architectonisch interessante en tevens woon/werkplek KNSM-eiland.
Het doel
Het is de bedoeling enkele belangrijke kwaliteiten / aspecten van Martin in beeld te vangen:
weet waar hij het over heeft, houdt van architectuur, staat stevig in zijn schoenen maar is ook vriendelijk. Iemand die je kunt vertrouwen en waar je op kunt bouwen! (Pun intended.)
Wat Martin erover zegt
Ik heb tweemaal met Lucy een fotosessie gedaan en beide keren viel het mij op hoe ze het gevoel geeft dat je de regie hebt, maar tegelijkertijd heel goed weet te bewerkstelligen dat de foto’s verrassender worden dan je van tevoren hebt bedacht. In die zin maakt ze haar credo ‘zie binnenzijde’ helemaal waar. Ze haalt je binnenste naar buiten en weet daardoor een karakter goed te treffen.
“Lucy haalt je binnenste naar buiten en weet daardoor een karakter goed te treffen.”
Dat was precies wat ik nodig had, klanten kun je moeilijk vangen met ronkende c.v’s, maar des te meer met een oprechte blik die uitstraalt wat je bent. Uiteindelijk is wat ik mijn klanten kan bieden, behalve kennis en ervaring, een frisse doordachte blik.
Eigenlijk vind ik dat het knappe van de fotosessies. Ze halen je uit je comfortzone en tegelijkertijd straal je daarmee een intrinsieke houding uit. Als ik over een paar jaar weer wat grijzer en erudieter ben ga ik zeker weer voor een volgende sessie, ook al omdat het altijd gezellig is.
Martin Fredriks helpt architecten en creatieve ondernemers met hun bedrijfsvoering
Martin: “Ik heb gemerkt dat als je de randvoorwaarden binnen een bedrijf beter maakt, men effectiever en met meer plezier werkt. Hierdoor kan men betere diensten en producten leveren, maar er ontstaat ook meer ruimte om na te denken over nieuwe ontwikkelingen en de toekomst van het bedrijf.”
In Marieke’s atelier
Marieke wil graag geportretteerd worden in haar atelier. Het wordt alweer onze derde keer samen (twee keer zakelijk en een keer privé) en van de cameraschroom van vroeger is weinig meer te merken. De klei helpt er ook erg bij om te zorgen voor een extra relaxte en geaarde fotosessie in Mariekes meest natuurlijke habitat.
In het atelier
We werken in Mariekes ruime en fijne atelier in Utrecht. Twee meer dan levensgrote godinnen trekken meteen de aandacht. Eentje middenin de ruimte en een ligt op haar rug bij het raam. Beiden door Marieke uit klei opgetrokken.
Het doel
Marieke is beeldend kunstenaar. In de klei werd een verlangen gewekt dat haar op een pad van verdieping bracht. In haar werk onderzoekt ze de sensuele, manifesterende vrouwelijke kracht. De kracht die weggeschreven werd uit onze christelijke verhalen en gebruiken. En ze onderzoekt het materiaal klei: het vormen, bouwen, drogen, bakken, scherven, transformatie.
In de portretten gaan we een deel van haar reis vangen. De belichaming, het laten ontstaan, het plezier, het niet weten, de resultaten.
“Beide keren voelde als samenwerken, of meer nog als samen spelen.”
Wat Marieke erover zegt
Ondertussen heb ik Lucy nu twee keer gevraagd voor een zakelijke fotoshoot. Beide keren voelde als samenwerken, of meer nog als samen spelen.
De eerste keer lukte het haar om me over mijn foto-schroom heen te krijgen. Door wie Lucy is, door haar vrolijkheid, door hoe ze vanachter haar camera contact met mij legde.
Toen ik een nieuwe serie foto’s nodig had voor mijn website als beeldend kunstenaar en voor mijn nieuwe aanbod, voelde het vanzelfsprekend Lucy weer te vragen. Opnieuw leverde de fijne ontmoeting tijdens de sessie, beelden op die mijn online presence de warmte en inhoud geven die ik zocht.
Beeldend kunstenaar Marieke Ploeg onderzoekt via het werk met klei, het weten van het lichaam.
Marieke: “In mijn werk onderzoek ik het weten van het het lichaam. De kennis die diep in materie verscholen ligt en ver voorbij woorden gaat. Soms noem ik het wijsheid, universele kracht of intuïtie, steeds vaker noem ik haar de Godin. Ik zoek haar in mijn eigen lichaam en bewustzijn. In aarde, water, lucht en vuur. In de natuurlijke beweging van ontvangen, groei, baren en verval. En in oeroude beelden en verhalen.”
Mieke in de garage
Mieke werkt in een cel van een voormalige gevangenis aan de Wolvenstraat in Utrecht. Een plek die inspireert en ook grenzen stelt. Ze probeert uit hoe het is om vrij werk te maken in de nog voelbare beklemming van het gewelddadige gevangenissysteem. We fotograferen in haar cel, op de luchtplaats en in de garage en we verkennen middels de fotografie hoe het effect van haar omgeving en haar wens zich uit te drukken zich verhouden. Een spannende en ook speelse zoektocht voor ons allebei!
Het doel
Miekes taal bestaat uit woorden. De mijne uit beelden. Mieke vroeg mij om met haar te zoeken naar de verbeelding van de spanning tussen de vrijheid van het denken en ‘geweld van organisatie’ (ondertitel van haar eerste proefschrift & boek Tussen de regels). Ik zag een mens tussen muren. Gedachten die als vogels tussen de tralies uitvliegen.
“Lucy zag niet alleen mij van dichtbij, ik haar ook. En ze liet dat toe. Ik was niet alleen object, we waren ook samen subject.”
Wat Mieke zelf zegt
Werken met Lucy is spannend. Als iemand zo dicht met de lens op je zit kan je makkelijk voelen wat Sartre als beschrijft als ‘de hel’: de blik van de ander die maakt dat je jezelf een beetje kwijtraakt.
Het tegendeel was waar. Op de foto’s kan je dat zien. Dat ik juist tevoorschijn kom. Hoe doet ze dat, vroeg ik me nadien af. Misschien heeft het ermee te maken dat ze zichzelf ook laat zien. Lucy zag niet alleen mij van dichtbij, ik haar ook. En ze liet dat toe. Ik was niet alleen object, we waren ook samen subject. Als ik dat vertaal naar gebruikelijke werkverhoudingen (niet alleen in de fotografie) dan is dat vrij zeldzaam. Denk ik.
Mieke Moor: regelmatig overvalt mij de gelukkige gedachte ’ik kan denken’.
Mieke: “Ik werk op de grens van het organiseerbare. Aan vraagstukken naar de mogelijkheid om (de organisatie van) het werk menselijker te maken: meer open voor het gebeuren van het leven zelf, minder verstrikt in systemen die ons gevangen houden. Ik zoek naar het gebied tussen de regels.”
Valentijn op zwart
Als Valentijn binnenkomt, zie ik dat hij gespannen is. Hij vertelt dat het tot dan toe niemand gelukt is hem te fotograferen zoals hij zich van binnen voelt. Tijdens de kennismaking zie ik hem ontspannen. En omdat hij zich daarna dapper overgeeft aan mijn (soms gekke) instructies, lukt het zijn levendigheid en humor in beeld te vangen.
Zwarte achtergrond
Valentijn wil geportretteerd worden voor een zwarte achtergrond. Het zwart geeft een heldere, stevige en ook sjieke uitstraling en zorgt dat Valentijn eruit spat.
Waarom?
Hij wil graag een mooie portretserie die eindelijk eens laat zien wie hij wel is. De foto’s zullen hem gaan helpen bij het vinden van mooi werk (gelukt).
“De camera is natuurlijk aanwezig, maar leidt niet meer af, waardoor de spanning van het op de foto staan weg gaat.”
Wat Valentijn zegt
“Ik heb voor mijn afstuderen van mijn ouders een fotoshoot van Lucy gekregen omdat mijn moeder goede ervaringen met Lucy had. Zelf had ik niet veel met fotografie en vind ik het moeilijk om voor een camera te staan. Door Lucy haar persoonlijke benadering en de tijd die ze neemt om je eerst te leren kennen, is er een fijne ongedwongen sfeer.
De camera is natuurlijk aanwezig, maar leidt niet meer af, waardoor de spanning van het op de foto staan weg gaat. Het eindproduct is erg mooi geworden en zowel persoonlijk als zakelijk goed te gebruiken. Het is een mooie ervaring geworden om zowel Lucy als mijzelf (verder) te leren kennen.”
Valentijn Brouwer is docent aan de HKU en controller/consultant voor creatieven
Valentijn: “Ik ben creatief, analytisch en verbindend en wil graag met mijn zakelijke perspectief bijdragen aan de productie van creativiteit.”
Thuis bij Teus
We doen onze portretsessie dit keer bij Teus thuis. Daar vangen we de sfeer waarin ze graag werkt. Omringd door boeken en in de luisterhouding die ze vaak aanneemt tijdens interviews. Ik maak gebruik van het licht in huis en voeg zelf ook nog wat zonlicht toe. Hierboven is een kleine greep uit de riante oogst portretten.
Thuis
De bank, eettafel en haar lichte werkkamer zijn geliefde werkplekken van Teus. Daar werkt ze ook haar interviews en verhalen uit. En altijd is haar oranje pen en notebook erbij.
“Best kort geleden nog – in m’n vertrouwde schulp – had ik niet kunnen denken dat ik plezier zou beleven aan een heuse fotoshoot met mezelf in de spotlights.”
Tijd voor kersverse portretten
De vuurdoop van A brand new story vierde Teus 6 jaar geleden met een fotosessie in Lucy’s inspirerende studio. Nu – midden in een van de vele lockdowns – is het tijd voor een nieuwe portrettenserie, dit keer bij Teus thuis. We mikten op warm en vooral: écht.
Teus over de sessie:
Mensen laten zijn & zien zoals ze zijn: dat is mijn drijfveer in alles wat ik doe, schrijf, onderneem. Nu moest ik bij Lucy zelf aan de bak! En kijk eens hoe dat uitpakt: best kort geleden nog – in mijn vertrouwde schulp – had ik niet kunnen denken dat ik plezier zou beleven aan een heuse fotoshoot met mezelf in de spotlights. Maar wat was het leuk! Alle dank aan Lucy voor haar relaxte kordaatheid en aandachtige blik voorbij de buitenkant.
Teus Lebbing is journalist / verhalenvanger
Teus: “Als eigenaar van A brand new story/specialist in persoonlijke veranderverhalen, schrijf, praat en denk ik (graag) over groei, veerkracht & echte mensen. Ik breng mensen, teams en organisaties in beweging door het vangen, schrijven en delen van veranderverhalen. Dat zijn persoonlijke verhalen over zoeken, vallen, opstaan, doorgaan én verder komen – die mensen nader tot elkaar brengen, in beweging zetten of ergens bij betrekken. Met altijd als doel: ontwikkelen, veranderen, inspireren.
Lees ook mijn interviewreeksen Portie Schaamte en Portie Veerkracht, waarin ik de geïnterviewden achter hun maskers toon.”
Een hele middag met Nicky
Thuis
Nicky wil graag dat ik bij haar thuis kom. Het is haar startpunt en levend voorbeeld van een Feng Shui-inrichting. Ze ontvangt me met warmte en aandacht. Ze wil VEEL beelden, zodat ze er langere tijd gebruik van kan maken voor haar website, blogs en Facebook-uitingen. We werken en spelen een lange middag in haar huis.
“Gewoon experimenteren en laten ontstaan. Gekke dingen uitproberen die een geweldig resultaat geven.”
Laten voelen
Voor Nicky is het belangrijk dat de foto’s echt laten zien en vooral voelen wie zij is, wat ze doet en wat ze voor de klant kan betekenen: Een warme vrouw, met hart voor de zaak en kennis van zaken. Iemand die straalt als ze vertelt over kleuren, de elementen en de persoonlijke groei van haar klanten. En hoewel haar werk ook spiritueel van aard is, mag het niet zweverig overkomen.
Wat Nicky erover zegt
“Omdat ik werk met de energie in mensen en huizen (Energy Clearing, Chinese Astrologie en Feng Shui inrichten) wil ik dat jij als kijker naar de foto’s, intuïtief voelt dat ik de juiste persoon voor je ben om mee te werken. Zelfs als je niet helemaal weet wat ik precies voor je kan betekenen.
Ik wilde dus geen stijve portretten maar foto’s die de lichtheid, de energie van iemand weergeven. Ik ben echt superblij met de foto’s. Ze zijn kleurrijk, sprankelend en vrolijk in energie en dat is precies wat ik te geven heb aan jou en de wereld. Ze geven precies de juiste sfeer weer die ik wil laten zien.
De middag zelf, de fotoshoot bij mij thuis, was helemaal super. Ook al vroeg het om een geweldige poets en strakke opruimactie van te voren want je ziet echt alles op een foto (ook op de achtergrond!). Gelukkig is het mijn werk.
Gewoon experimenteren en laten ontstaan. Gekke dingen uitproberen die een geweldig resultaat geven. Ik kan alleen maar zeggen, Lucy onwijs bedankt!”
Nicky Beentjes gidst je naar ‘kiezen voor je eigen pad’, met behulp van de 5 elementen.
Nicky: “Alle elementen zijn belangrijk. Je vitaal voelen (aarde), weten wat je wilt (metaal) en helder kunnen denken (water), een plek hebben waar je je veilig weet en tot bloei kunt komen (hout) zijn de basis om die nieuwe stap te kunnen zetten voor meer vervulling, een stralende jij (vuur). Is een van de elementen uit balans, dan merk je dat in jezelf, je gezondheid, in je werk of je relatie.”
Bij het interview met Joke
Geen zin om op de foto te gaan
Ik mag Joke interviewen en portretteren voor Repair Café Jeltje. Zij is één van de vrijwilligers en heeft niet zo heel veel zin om op de foto te gaan. We besteden daarom extra veel tijd samen en het wordt een ontmoeting met veel pret en gekkigheid.
“Je aandacht, het luisterend oor, de complimenten en je geduld vooral, vond ik mooi. En het hele mooie licht op dat moment, liet mijn werk en trots daarop stralen.”
Waar?
Ik portretteer Joke net als de andere vrijwilligers in haar ‘cave’. Daar waar ze woont en vooral graag dingen maakt.
Waarom?
Repair Café Jeltje stelt op haar website de vrijwilligers voor om zo bezoekers te enthousiasmeren en nieuwe vrijwilligers aan te trekken. Dus ook Joke was aan de beurt.
Wie zijn die mensen die elke maand een avond met liefde andermans spullen en textiel repareren?
Joke drukt zich graag uit met textiele werkvormen. Textiel is een materiaal waar ze al haar hele leven ervaring in heeft.
“Voor en met andere mensen iets opnieuw in elkaar zetten, veranderen, vergroten, verkleinen, verstevigen verfraaien d.m.v. een variatie aan steken is nog leuker en maakt vrolijk, soms heel vrolijk.”
Joke over de sessie:
“Je aandacht, het luisterend oor, de complimenten en je geduld vooral, vond ik mooi.
En het hele mooie licht op dat moment, liet mijn werk en trots daarop stralen.”
Joke Aarnink is schooljuffrouw in ruste en textielvrijwilliger bij Repair Café Jeltje.
Joke: “Wat ik heel leuk vind, is om iemand die bij ons Repair Café komt met een half af ding, het vertrouwen en lef te geven iets radicaals te doen, iets uit te proberen. Ik heb een keer iemand geadviseerd haar jurk, die ze niet goed vond zitten, eens om te draaien. Het viel perfect!”
Wil je hier ook tussen staan?
of wil je meer weten?
Vertel wie je bent en wat je vraag of voorstel is. Ik mail je graag terug en wie weet zien we elkaar eens door de lens of op een andere manier.