Liefdevol portret bij verlies

Een liefdevol portret bij verlies

“Zou je een portretserie van me willen maken? Bloot?” Vroeg Loes die vanwege borstkanker haar beide borsten heeft laten verwijderen. De eerste omdat het moest en de tweede preventief, omdat ze het wilde. De chirurg had het heel mooi gedaan en ze wilde graag een ander beeld laten zien van de gevolgen van zulke operaties. “Het is vaak zo zielig en naar. Terwijl het dat niet alleen is. Ik zie het als een bevrijding; ik voel me veel vrijer nu.”

“Zou je een portretserie van me willen maken? Bloot?”

Drie keer profijt

Voor Loes had de portretsessie drie momenten die haar iets brachten:
1) Van te voren: door mij te vragen of ik dat wilde doen, was er een overwinning op haarzelf. Zij mocht gezien worden!
2) Het daadwerkelijk te doen, bracht haar plezier en gaf het gevoel gekoesterd te worden en er te mogen zijn zoals ze is.
3) Toen ze de foto’s zag, vertelde ze me: “Je hebt me gevonden!” Een prachtig compliment dat nog eens vergroot werd door wat haar buurvrouw zei toen ze de foto’s zag: “Als je jonger was, zou ik denken dat je zwanger was, zo straal je.”

“Je hebt me gevonden!”

Het was de derde keer dat iemand me zoiets vroeg. Toch maak ik voortdurend portretten van mensen die op de een of andere manier iets zijn kwijt geraakt (zoals zelfvertrouwen) en bang zijn voor de camera, maar er ook naar verlangen om werkelijk gezien te worden. Ik heb gemerkt dat de portretsessies vaak een helende werking hebben. Mensen laten me weten dat ze zich zo opgetild hebben gevoeld tijdens de sessie en er vaak blijvend een fijn gevoel aan overhouden omdat ze foto’s van zichzelf hebben die hen tonen zoals ze zich van binnen voelen.

‘Portretsessies bij verlies’ tegen een vrijwillige bijdrage

Aanbieding aan wie met verlies wordt geconfronteerd

liefdevol portret bij verlies

Rusz Bisecker Vacca na haar hartoperatie

Graag wil ik aan meer mensen die met verlies worden geconfronteerd zo’n portretsessie aanbieden. Ik denk aan mensen die ernstig ziek zijn, een amputatie hebben ondergaan of nog zullen ondergaan, in een ongeluk terecht zijn gekomen, anderszins geconfronteerd werden of worden met lichamelijk of geestelijk verlies. Omdat een portretsessie met mij niet voor iedereen betaalbaar is, wil ik deze ‘portretsessies bij verlies‘ graag aanbieden tegen een vrijwillige bijdrage, afhankelijk van het budget (plus reiskostenvergoeding.)
De reden dat ik dit doe, is dat ik een deel van mijn tijd en mijn kwaliteiten wil inzetten om anderen bij te staan. Als vrijwilliger in de palliatieve zorg doe ik dat door er voor mensen te zijn, als luisterend oor, buddy en getuige. Ik heb sinds 2010 diverse trainingen, retraites en opleidingen gedaan die gericht waren op de geestelijke zorg voor ernstig zieken en mensen in de laatste fase van hun leven. De essentie daarvan was elke keer weer ‘er helemaal voor en met de ander te zijn’. Ik voel me vereerd en gelukkig dat ik dit werk mag doen en omdat fotografie nog iets extra’s en krachtigs kan bieden, wil ik dit graag toevoegen.

meer weten of ook een afspraak maken? –>

Een portretserie kan helpen jezelf toch als heel te zien en ervaren.

Waar kun je zoal aan denken bij een fotosessie rondom verlies?

verlies-foto-lucy-lambriex5 Het kan een korte (of langere) portretserie zijn die momenten weergeeft van voor, tijdens en/of na medische behandelingen als een chemokuur, bestraling of een operatie. Verlies van haar heeft bijvoorbeeld vaak een grote impact, zowel op vrouwen als mannen. Het kan ook een stoer of juist kwetsbaar portret zijn na een ongeluk. Een spierziekte haalt letterlijk je kracht weg en wat betekent dat voor je? Voortaan een lichaamsdeel te moeten missen zal ingrijpend zijn. Littekens getuigen van wat ooit was en nooit meer terugkomt. Een portretserie kan helpen jezelf toch (weer) als heel te zien en ervaren.

GedachtenOok als je weet dat je niet lang meer zult leven kun je je door mij laten portretteren, voor je naasten en voor jezelf. Het kan een puur portret zijn bij jou thuis, in het ziekenhuis of, als dat nog kan, op een speciale plek, in bepaalde kleding, serieus of op een lichtere manier. Dit kunnen we van te voren bespreken en ter plekke laten ontstaan.
Tenslotte kan ook het verlies van iets belangrijks dat nooit geweest is, zoals een onvervulde kinderwens, onderwerp zijn.

Met alles dat leeft aan gevoelens en gedachten rond het verlies, kunnen we werken. Misschien drukken we uit wat het (komend) verlies voor je betekent. Wat het van je weghaalt, maar mogelijk ook brengt. Ik ga graag de diepte in en niets is mij te gek.

Wil je eens vrijblijvend bespreken / onderzoeken of het wat voor je is? De foto’s zijn in principe voor privégebruik, tenzij je juist graag wilt dat ze in de openbaarheid komen, bijvoorbeeld om je verhaal (beter) te vertellen.

maak een afspraak –>

Geef een reactie