Hoe ziet spiritualiteit eruit?

Hoe ziet spiritualiteit eruit? Foto: Lucy Lambriex ziebinnenzijde.nl

Spiritualiteit. Hoe ziet dat er voor jou uit? Welke beelden komen in je op?

Het houdt me al een tijdje bezig. Het valt me op dat spirituele zaken vaak verbeeld worden met lila en lichtgeel, met lichtstralen in alle kleuren van de regenboog en liefst een huppelende eenhoorn of fladderende engel. Het woord ‘zweverig’ komt direct in me op als ik het zie.

Spiritualiteit verbeelden

Ik herken mijn beleving van spiritualiteit en bewustzijn daar niet in. Voor mij is het juist een aardse ervaring die ik met name via het lichaam, in verbinding met anderen en door werk met mijn handen kan vinden. Niet door opstijgen maar juist door te landen.
En ik weet dat ik niet de enige ben. Dus nu dacht ik: zal ik eens wat beelden creëren die mensen kunnen gebruiken voor hun website? Beelden voor wie spiritualiteit niet over zweven gaat. Beelden die bewustzijn uitdrukken. En kan dat eigenlijk wel? Bestaan er universele beelden voor spiritualiteit en bewustzijn? Ik wil het graag onderzoeken en een poging wagen.

Mag ik jullie hulp vragen?

Om dat goed te kunnen doen is het fijn om hieronder wat input te krijgen van jullie. Gewone mensen, mindfulness trainers, yogi’s, kunstenaars, bodhisattva’s, opstellers, coaches en alle anderen die een beeld krijgen of een gevoel bij spiritualiteit en bewustzijn.

Ik vind het ook leuk als je reageert wanneer je niets met spiritualiteit hebt.

Dus: hoe ziet spiritualiteit eruit?

18 Reacties Schrijf een reactie

 1. Ja dat herken ik wel. Voor mij heeft het veel met in de natuur zijn te maken. De schoonheid en grootsheid daarvan. Zowel de lichtstralen als de modder. En hoe ziet spiritualiteit eruit? Ik vind het best moeilijk. Voor mij neemt het meer vormen aan maar het gaat altijd over verbonden zijn. Verbonden zijn met iets groters dan mijzelf. O en als je die beelden hebt, ben ik geïnteresseerd. Ben net eindelijk met een website bezig :-).

 2. De mix tussen gevoelsmens en pragmatist is even breed als beperkt door perceptie. Maar ik zie spiritualiteit vooral als het vullen van leemte. Die eerder is gevuld door argeloos overgenomen invulling van je ouders, iedereen om je heen. De vervulling van de behoefte om als mens een grotere rol te spelen in het grote geheel der dingen. En misschien zelfs, door op het juiste moment de juiste steen in de grote stroom te leggen mogelijk een beweging te veroorzaken. Maar vooraleer gewoon verschil te maken met je bestaan. Dat kán toch niet voor niets zijn? http://tesstijdschrift.nl/wp-content/uploads/2014/04/TESS-gat-vullen-tandpasta-spuiten.jpg

 3. Bedankt, Marieke, voor je reactie. Ik zal je op de hoogte houden. Mooi dat je de modder ook noemt.
  En Hoof, interessante blik en fijn beeld erbij. Het lijkt me ook niet voor niets. In tegendeel hebben we allemaal wel wat gaten te vullen. Dank!

 4. Het ziet er niet uit. Beelden over spiritualiteit geven vooral iemands idee ervan weer en hebben weinig te maken met mystiek, mystieke ervaring, energie of wat dan ook. Dat zijn fantasieën. Net als die plaatjes van ‘innerlijke rust’ en hobby-geyoga.

 5. Spiritualiteit is regelmaat/herhaling, daardoor creëer je betekenisgeving. Het is je handelen en spreken verbinden aan je (zo helder mogelijke) gedachten. Spiritualiteit is je bewust zijn van je emoties, ze ervaren, maar je er niet door laten sturen. Het is het toeval – dat wat je toevalt – en of je in staat bent het op te merken. Het is je verbondenheid met jezelf, anderen en de wereld zien te voeden en behouden. Met beide benen op de grond.

 6. nou, voor mij is t in ieder geval niet al dat hoofdige gelul. voor mij is het NIKS DOEN. ik drijf vaak uuuuuren in bad in de stilte, dobberdedobber. Of maak n vuur en staar daar uren en uren in en verder niks. Geen phone geen boek geen muziek. Of hardwerkend langs rotskust klimmen in Ierland. Of langs t IJ hiero dik ingepakt zitten bij windkracht 10. Als ik t zo opschrijf, zijn t blijkbaar de elementen en ik, Water, Vuur, Aarde, Lucht. Tussen hen en mij, daar komt niks en niemand tussen, ik geef me er aan over. Kom je binnenkort es bij voor de haard zitten? Kopje thee! Omhelzing, Ru

 7. Spiritualiteit is voor mij bijzonder aards en nuchter. Het is het durven zijn bij wat er is. De totale omarming van schoonheid en schaamte, kracht en zwakte, bloeien en het destructieve…Die omarming schept dan in ons een verbinding tussen hemel en aarde. Het is een pijnlijke weg waar genieten bij hoort. En klaar zijn we nooit, het blijft een weg van verder ont-wikkelen…

 8. AapEenoog, zou het zijn als met kunst en voetbal dat je het alleen kunt ervaren en er beter niet over praat of het verbeeldt?
  Graag kom ik thee drinken Rusz en me overgeven aan de elementen.
  Mooi, Jantsje, die omarming.
  Dank voor jullie reacties!

 9. Tja. Fantastische vraag. Want ik ben er ook veel mee bezig. Ook hoe dit op mijn website vorm geef zonder dat mensen erdoor afgeschrikt worden. Ik hu niet van zweverigheid. Ik ben o zo aards….En…Ik kan niet leven zonder mijn bewustzijn en spiritualiteit. Tja. En wat is dat dan? Dát wat mij doet tikken en leven en sprankelen en soms zoeken en verdrietig zijn. Wellicht wel vrede hebben met wie ik ten diepste ben. Spiritualiteit is voor mij bezieling. Dat moment dat mijn hoofd en mijn hart samen komen in iets groters. Dat raakt en me in beweging zet. Of net niet. Dat raakt en me stil doet vallen. En alles samen komt. Dat kan een moment in de natuur zijn. Maar ook gewoon op de hoek van de straat. Of een verassende ontmoeting. Spiritualiteit is acceptatie. Volop leven. Bezinnen, creëren, zonder voorbehoud liefhebben en spelen. En inderdaad gewoon durven zijn bij wat er is. Pijn, verdriet. Blijdschap, plezier. Durven leven met alles wat er is.
  En oh ja…. Dat ook bij de ander (h)erkennen. En aandacht en tijd geven aan de ontmoeting. En erbij mogen zijn als die ander gaat stralen en stappen durft te zetten. Zoiets… en nu nog beeld erbij. Want dat is dan toch wel een uitdaging… Overigens. is jouw foto een selfie? Heel snel rennen van je toestel naar je stoel, lamp op je kop en dan ook nog in recordtempo sereen kijken? -:)

 10. Wat een fijne uitgebreide reactie, Lily. Ik begin me steeds meer af te vragen of er wel beeld is. Anders dan de verbeelding van jouw (ieders) unieke ervaring? Van jou in die staat van zijn, bezinning, blijdschap, pijn, plezier. De blik in jouw ogen zegt eigenlijk alles. En bij iedereen is die spirituele ervaring anders. Via een ander middel, materiaal. Voor de kunstenaar in het proces van verbeelden of er muziek van maken. Met een beetje geluk roept het beeld of die muziek ook weer een ervaring van verbinding, begeestering op. Dat is de gedachte die ik nu onderzoek. Voor mij is het tastbaar, aards, materiaal. Maar hoe? In wezen kan het alles zijn. Als het maar echt is. Ik ga experimenteren en heb er graag nog contact over met je.
  En haha, ja inderdaad is het een selfie. Kijk hier maar voor wat mislukte shots. De lamp bleef glijden. Ik maakte de foto met een eenvoudige camera die me tien seconden gaf om heen en weer te rennen (hupsen, want er was ook een deken die ik omhad; ik weet niet meer waarom.) Het was vrij hilarisch om te doen. https://www.flickr.com/photos/labspics/2405937260/

 11. Wat ben je toch een leuke aardse engel Lucy! Spiritualiteit zit voor mij van binnen, in mijn visie op de wereld, in vertrouwen, in liefde, in stilte, in een windvlaag, een stortbui of een traan. Het is alles en zit in alles. Wij mensen zijn de verbinding, en leggen deze verbinding als we de hemel op aarde creëren, door hoe we onszelf verbinden met anderen en door hoe we handelen. Engelen zijn we, van vlees bloed. Ons lichaam is het bewijs van het meest goddelijke wat er bestaat; namelijk dat pure liefdesenergie zich in zulke mooie wezens kan materialiseren. En dus leren we keer op keer om ons lichaam, en onszelf lief te hebben, zodat we anderen kunnen liefhebben. Leren we om verdriet en pijn te transformeren, leren we hoe we hier op deze prachtige planeet zelf de hemel op aarde kunnen scheppen. Juist door hier in het aardse, het goddelijke in onszelf te aanvaarden en tot uitdrukking te brengen in alles wat we doen. Dat is spiritualiteit voor mij. :-) <3

 12. Er kwamen (in de facebookdiscussie waarin je mij verwees naar deze pagina) bij mij woorden op als: focus, awareness, waarneming, gewaarzijn.
  Daarbij komen nu deze ideeën op als verbeelding: een plaat met grote scherptediepte-verschillen, het meeste onscherp. En ook: een beeld van heel veel quasi-gelijke dingetjes, en eentje is duidelijk afwijkend, trekt de aandacht (groene mungboontjes staan hier te weken om te kiemen; ik stel me voor dat er eentje tussen zou liggen die rood is). Kortom, voor mij komen deze beelden neer op spelen met wat je waarneemt en wat niet. Dat is niet een compleet beeld voor ‘spiritualiteit’, voor mij, maar een aardig begin.

 13. Mooie vraag!
  Spiritualiteit is voor mij het besef dat alles met alles verbonden is. Je staat niet alleen maar bent verbonden met alles en iedereen om je heen. Bent deel van een groter geheel waarin het een leidt tot het ander zoals een steentje in een roerloze vijver een verandering in gang zet. Spiritualiteit is voor mij ook dat alles bij jezelf begint, wat je ook wilt bereiken, wat je ook wilt veranderen, wie je ook wilt veranderen. De relatie met jezelf is het uitgangspunt voor alle grote en kleine veranderingen die je in jouw wereld en de wereld om je heen in gang wilt zetten. Spiritualiteit is durven kiezen voor jezelf, je eigen pad te gaan ondanks tegenwerking, jouw licht te laten schijnen en zo de wereld te verlichten. Zelf het licht te zijn.
  Beelden die ik erbij zie zijn bijvoorbeeld de vijver met de steen. Een groep mensen waarbij de harten van alle mensen zichtbaar zijn en met elkaar verbonden zijn door lichtstralen (maar dan niet ‘zweverig’ of te klinisch gefotografeerd). Paden. Licht. Natuur.

 14. Mooi, Nicky, vooral wat je zegt over dat alles begint bij jezelf. Dat willen we weleens vergeten. Je ideeën over beeld lijken mij wel lastig uit te voeren zonder het zweverig te maken. Bedankt voor je reactie en het meedenken in elk geval!

 15. Ha Ton, leuk dat je nog een keer terug bent gekomen en me eraan herinnert. Ik heb nog geen beeld gemaakt waar ik tevreden mee ben. Ik leg het opnieuw in de week.

Geef een reactie